Bij magneten speelt de magneetsterkte een ontzettend belangrijke rol. Deze magneetsterkte bepaalt immers hoe sterk een bepaalde magneet aan een specifiek oppervlak zal blijven kleven. Is de magneetsterkte te hoog dan krijg je het niet meer los. Is het te laag dan valt de magneet er gelijk van af. In dit artikel zullen wij je alles laten zien wat je moet weten over magneetsterkte. Na het lezen van dit artikel zal ook jij weten hoe onze magnetische balletjes zo goed aan elkaar kunnen blijven hangen!

De zogeheten magneetgraad

Een magneetgraad is een goede maatstaf voor de sterkte van een magneet.  Over het algemeen geven hogere getallen een sterkere magneet aan. Het getal komt van een feitelijke materiaaleigenschap, het Maximale Energieproduct van het magneetmateriaal, uitgedrukt in MGOe (Mega Gauss Oersteds).  Het staat voor het sterkste punt op de demagnetisatiecurve van de magneet, ook wel de zogeheten BH-curve. De trekkracht van een magneet varieert met de graad of N-nummer. Verdubbel het N-nummer en je vindt ongeveer het dubbele van de trekkracht. Neodymiummagneten zijn in verschillende sterktes of rangen verkrijgbaar. De meest voorkomende mogelijkheden zijn N42, N52 of N42SH.

Hoe meet je de sterkte van een magneet?

Dit hangt af van wat bedoeld wordt met sterkte.  Twee veel voorkomende maten voor de sterkte van een magneet zijn de trekkracht en de sterkte van het magnetisch veld. De trekkracht is hoeveel kracht je op een magneet moet uitoefenen om hem van iets weg te trekken, zoals een stalen oppervlak of een andere magneet.  Je kunt deze kracht uitdrukken in Newton, maar ook in kilo's. De specifieke manier waarop de magneet wordt getest kan een enorme invloed hebben op de gemeten kracht.

De magnetische veldsterkte is een andere meting die je kunt gebruiken om de sterkte van de magneet te achterhalen. Deze kracht wordt uitgedrukt in Gauss of Tesla (1 Tesla = 10.000 Gauss). De sterkte hangt af van de grootte, vorm en graad van de magneet. Maar ook de meting en de aanwezigheid van andere magneten of ferromagnetische materialen in de buurt speelt een belangrijke rol. Gelukkig hoef je dus de sterkte van de magneet zelf niet uit te rekenen. Wanneer je een bepaalde magneet koopt zal er vaak de graad bij staan. Aan de hand hiervan kan je dus zien met wat voor kracht je te maken hebt. Lees hier meer over magnetisme bij magneetballetjes.

De magneetballetjes van Alpha Magnet Balls

Zoals je misschien al wel hebt gezien maken wij van Alpha Magnet Balls gebruik van zeer sterke magneten. Door deze sterke magneten ben je in staat om allerlei bijzondere vormen of objecten te maken.  Een groot voordeel van de sterkte is dat men in staat is om de balletjes aan elkaar vast te maken over een langere reeks. Zo kan je bijvoorbeeld een slinger maken van een bepaald aantal balletjes. Wil je weten wat de voordeleen zijn die je zal ondervinden wanneer je besluit om magneetballetjes te kopen? Neem dan snel een kijkje in de kennisbank, hier is nog veel meer handige informatie terug te vinden die mogelijk van belang kan zijn.